20 september 2012

No poo, vilken lättnad...

Jag har sedan några månader tillbaka experimenterat med det som brukar kallas No poo, dvs olika sätt att ta hand om sin kropp och göra den ren utan att använda skitprodukter. Schampo och annat med en massa onaturliga saker i och anledningarna till mitt intresse är många. Jag gillar inte tanken på att skölja ut en massa tråkigheter i avloppet. Vi har egen brunn och det har gjort att jag tänker mer på vad som kommer ut i marken, tror jag. Sen har jag i hela mitt liv lidit av eksem av olika slag. Läkarens tips var p-piller eftersom det kunde bero på hormoner men tanken att gå på hormonbehandling gjorde att hela jag skrek NEJ!, så den lösningen har aldrig blivit aktuell.

Så kommer vi då fram till No poo. Mitt första försök som faktiska följer med än idag var bikarbonat. Jag tvättar håret och ansiktet med bikarbonat och honung efteråt sköljer jag alltid håret med citronsyra för ett bra Ph. Och alla utslag i hårbotten är borta och det mesta i ansiktet och övriga kroppen också. Då funderar jag ju lite på vad det är för något som finns i vanliga hygienprodukter...

Som ett komplement till bikarbonattvättandet har jag infört äggbehandling ca en gång i veckan. Två ägg, en klick honung och limeolja skakas ihop, applicera och får verka i ca en kvart. Sköljes sedan ut med kallt vatten, om man inte vill ha äggstanning i håret, för med varmt vatten riskerar men att ägget koagulerar. Kanske finns någon som gillar det, men det gör inte jag. Ägg i håret luktar lite mysko men limeoljan gör det bättre. Man kan ju ta lite extra efter tvätten också om man vill ha extra frisk doft, eller någon annan trevlig olja som man gillar. Äggen gör att, i alla fall, mitt hår blir mycket mjukare och det är ju trevligt.

Jag har personligen lite svårt för fenomenet frälsning som drabbar människor i min omgivning i mellanåt. Ni vet, när någon är så himla exalterad över något de hittat att hela världen måste veta om det och sedan allt som oftast bara en vecka senare är personen helt frälst på något annat... Just på grund av min skeptiska hållning till sådant beteende har jag i det längsta låtit bli att skriva om detta. Men detta är verkligen bra;) I alla fall för mig.

8 kommentarer:

 1. vad intressant läsning! jag tror jag ska prova dina tips. jag har skitkass hud och jag vill inte heller käka p-piller bara för det. tycker det är lite obehagligt hur lättvindligt en del läkare tar på det där mixtrandet med hormoner. om man har en hormonobalans så beror den ju ofta på något och det är nog sundare att kika på vad man stoppar i sig i maten och vilka ämnen man utsätter kroppen för i övrigt än att mixtra ännu mer på onaturlig väg med hormonerna genom att stoppa i sig p-piller...

  SvaraRadera
 2. Människan är ett ganska bekvämt släkte och snabba fixar har blivit mångas melodi, då funkar det bra att stoppa i sig ännu ett piller, men jag håller med dig. Att se över vad man äter och även hur man lever det är ju en mycket mer långsiktig lösning.

  SvaraRadera
 3. Jag följer också No Poo, sedan i februari i år år och metoden känns jättebra både för mig och för miljön. Jag använder oftast bikarbinat och äggula med några droppar eterisk rosmarinolja som jag masserar in i hårbotten. Ibland får håret beläggningar och då använder jag bara bikarbnat och ibland känns hret risigt och dp övergår jag till bara äggula ett par tvättar. Efteråt sköljer jag med ÄCV-vatten. Håret känns jättemjukt och fantastiskt!

  Du har antagligen sett sidan http://www.nopoo.se/ men lnkar till den ändå! ;)

  Var Välsignad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man får justera lite efterhand men det är ju för att håret kommer närmre sitt naturliga tillstånd liksom. Tycker att detta är spännande och man lär ju sig nytt hela tiden. Ja, jag har läst på sidan du länkar till den ligger tom som fast länk här på bloggen under inspiration och trevlig läsning. Men den är väl värd att nämnas, en sann inspiration och hjälp på vägen har denna sidan varit.

   Kram Linda

   Radera
 4. Tack för lite fler tips :-) Har ägnat mig lite åt no poo sedan februari, men än så länge bara testat bikarbonat i håret. Det har funkat väldigt bra för mitt hår, men ursprungsskälet var att hjälpa miljön, så för mig kändes det som en härlig bonus när håret blev så lätthanterligt också! :-)
  Blessed be!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att vi är väldigt många som testar oss fram med detta just nu. Vem jag än nämner det för så antingen gör de det själv eller så känner de någon som gör det. Bra för miljön och trevligt att se att människor tänker till.
   Kram

   Radera
  2. Ja, det känns ganska positivt för jordens framtid just nu känner jag. Det är lätt att förlora sig i tankar om allt mänskligheten INTE gör, så det är skönt att få bekräftelse ibland att allt fler faktiskt försöker göra NÅGOT :-)

   Radera